sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kostean piparin makuinen kurpitsapiirakka

Tämän hienovaraisesti muunnellun tuontipiirakan maku on hyvin samanlainen kuin peruspiparin. Koostumus on kuitenkin huomattavasti kosteampi.  

Ilmeisesti nyt on menoillaan joku Halloween tai sellainen. Itse en edelleenkään tajua, mikä Halloween edes on (eiks se ollut joku hevibändi?) ja milloin sitä pitäisi virallisesti viettää. Sitä paitsi minulla on mustat silmänaluset ja zombiemainen olemus näin syksyllä ihan muutenkin. Ei tällaisesta teennäisestä juhlapyhästä hyödy kuin kauppiaat. Eikä nekään ilmeisesti kovin hyvin - Tiimarikin meni konkkaan vaikka se kai se vasta varsinainen kausittaissäläkauppa oli.

Erehdyin kuitenkin jo alkusyksystä menemään siihen halpaan, että ostin Behnford'silta tölkillisen valmista kurpitsasosetta Pumpkin Pieta varten. Onhan kurpitsapiirakka kuitenkin klassikko.


Minusta on hirveä synti, jos ruokaa heitetään pilluuseen. Joten kun kurpitsasosetta oli, piti kurpitsapiirakka tehdä.

Monet suosivat piirakassaan voitaikinapohjaa, mutta murotyyppinen taikina tuntui ajatuksen tasolla sopivan tähän mielestäni paljon paremmin.

Pohja 

200 g voita
0,75 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

Voin ja sokerin vaahdottamisesta olen puhunut aiemminkin, joten ei siitä nyt sen enempää. Vatkaa siis voi, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa. Lopuksi sotke vehnäjauho, leivinjauhe ja kaneli keskenään ja lisää seos voisokerimunavaahtoon. Levittele isohkon piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Jos vuoka on voideltu niin piirakkaa irtoaa helpommin.

Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 10 minuuttia. No siinähän käy tietysti niin, että koko taikina turpoaa tasaiseksi levyksi, vaikka kuinka huolella olisit sen muotoon asetellut. Painele taikinaan siis lusikalla reunavallit ja keskelle tilaa täytettä varten. Näin.



Täyte

1 tlk 425 g kurpitsasosetta
1 tlk kondensoitua maitoa
1 muna
2 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä

Käytin tällaista kondensoitua maitoa. Marko-nimiset ihmiset ovat mielestäni usein vähän outoja, mutta että lypsävä Marko... En halua ajatella.


Sekoita kurpitsa, Markon tai jonkun muun kondensoitu maito, muna ja mausteet tasaiseksi tahnaksi. Jos et pidä vahvasta mausteesta, kannattaa esim. neilikan suhteen hieman pihtailla. Täyte muistuttaa vauvan käsittelemää äidinmaitoa, mutta maistuu ihan hyvältä.

 

Sitten paista piirakkaa vielä n. 35 minuuttia 175 asteessa. Itse tykkään laittaa vuoan uunipellin päälle, niin rasvat ei tirsu pitkin uunia. Ne on kätevämpi pyyhkiä siitä pelliltä kuin uunin pohjalta.


Anna piirakan jäähtyä. Roiski tarjoillessa pinnalle hieman vaniljasoossia.

Huomauttaisin vielä, että tämä resepti ON aika reilunkokoinen. Ei mahtunut omaan pikkuvuokaani. Sekä taikinaa että täytettä jäi vähän yli. Eli käytä tarpeeksi isoa vuokaa tai valmista ylijäämistä pieni extrapiirakka. Itselleni kävi niin, että 9-vuotias söi taikinanjämät ja täyte meni pilluuseen, niin syntiä kuin ruoan pois heittäminen onkin. Normiolosuhteissa olisin todennäköisesti kyllä syönyt täytteen, mutta huomattavasti pienentyneet talvivaatteeni estivät minua tekemästä sitä tänään. Joka tapauksessa, resepti siis täyttää varmasti isommankin vuoan.

Elän tällä hetkellä ackd-keitoilla ja salaatilla, joten maistoin piirakkaa ainoastaan lusikallisen. Ainakin kontrastina laihdutuskeittoihin maku oli suorastaan - anteeksi rivouteni - orgastinen. Mutta vaikkei itse saisi yhtään, niin onneksi on aina kiva katsoa, kun muut nauttivat piirakasta!


Leipomisiin!

3 kommenttia:

  1. Hei, mistä löysit tuota valmista kurpitsasosetta? Ja kondensoitua maitoa? :)

    VastaaPoista
  2. Hei, mistä löysit tuota valmista kurpitsasosetta? Ja kondensoitua maitoa? :)

    VastaaPoista
  3. en tiedä, missä päin asut, mutta kurpitsasosetta saa ainakin silloin tällöin esim. behnfordsilta (http://www.behnfords.fi), samoin kondensoitua maitoa. kondensoitua maitoa taitaa nykyisin saada myös isommista automarketeista ja ainakin afro/aasiakaupoista.

    VastaaPoista