Tämä piirakka on saanut innoituksensa raa'asta patukasta. Sopii myös niille, jotka eivät pidä mistään eläimellisestä, mutta ovat kovasti makean perään.
Piirakkaharrastukseni on aiheuttanut sen, että vaatteeni kutistuvat, naamani kukkii ja minua hävettää käydä kaupassa, koska ostan aina voita. Tästä syystä olen joutunut kehittämään itselleni piirakankorvikkeita. Voiton ovat vieneet patukat. Tarkemmin raa'at sellaiset. Niissä on tosin yhtä paljon energiaa kuin piirakoissakin, joten kutistumisongelmaan ne eivät auta. Ravitsemussisällöllisesti patukat vievät kuitenkin voiton piirakoista, onhan patukoissa kai ainakin vähän piirakkaa enemmän jotain kivennäisaineita tai sellaisia.
Viikonlopun kunniaksi ajattelin yhdistää kaksi intohimoani - piirakan ja patukan. Koska patukat ovat munattomia ja muutenkin vegaanisia eikä niitä kypsennetä, päätin tehdä myös piirakasta sellaisen. Lopputulos sopii myös gluteenia vältteleville.
Pohja
2,5 dl kivettömiä taateleita
1 dl kuivattuja, kivettömiä luumuja
1 dl kuivattuja makeita kirsikoita (näissä oli jotain glukoosisiirappilillua pinnassa, vaikka Punnitse&Säästän laarista ostin)
1/2 dl rusinoita
1,5 dl mantelijauhoa
Tässä kohtaa huomauttaisin, että en jaksanut taateleiden jälkeen mitata aineksia kauhean tarkkaan. Määrät ovat siis erittäin suuntaa-antavia.
Käytä muutenkin omaa makuasi. Rakenteen kannalta taatelia kannattaa olla reilusti. Jos et pidä taateleista, voit käyttää enemmän esim. luumuja tai aprikooseja. Niitä kannattaa silloin liottaa muutama tunti ennen pohjan valmistamista, jotta pohjasta tulee riittävän kosteaa.
Tunge kuivatut hedelmät monitoimikoneeseen ja sekoita leikkausterällä tahnaksi. Lisää mantelijauho, ja anna koneen taas surista. Sieltä se tulee.
Taikinan pitäisi pikku hiljaa kasautua moniotimikoneessa helposti käsiteltäväksi möntiksi. Jos mönttiä ei tahdo muodostua tai se on liian tahmea, lisää mantelijauhoa. Kun taikina on käsiteltävän tuntuista ja riittävän kiinteää, levitä se irtopohjallisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Omat kädet ovat taas paras apu tässäkin hommassa.
Kun taikina on kohdillaan, se pitää saada jähmeäksi. Tämä tykkää jääkaapista, kokeile sitä vaikka parin tunnin ajan. (Itse kävin välissä pihatalkoissa.)
Jähmeä pohja kaipaa tietenkin täytettä.
Täyte
2 banaania
1 tlk persikanpaloja mehussa
2 dl Sunnuntai Kuohkea Vispi -möhnää
Raakakaakaonibsejä
Yksi kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa.
Hedelmien päälle piti sitten etsiä Banoffee-henkisesti jotain kermavaahdon tapaista. Tuo Sunnuntai Kuohkea Vispi oli vähän omituinen tuttavuus. Se oli nimittäin valmiiksi ihan jäykkä! Se piti vispata pehmeäksi! Mitä ihmettä?! Jos olet tottunut munattomuuteen, lihattomuuteen ja maidottomuuteen, saatat tietää parempiakin kermavaahdon korvikkeita. (Tai sitten olet niin perverssi että pidät nimenomaan tästä.) Mitä ikinä käytätkään, levitä vaahto hedelmien päälle. Pinnalle voi ripotella vaikka raakakaakaonibsejä.
Luulin, että saisin syödä tämän kokonaan itse, mutta valitettavasti se kelpasi myös jopa 9-vuotiaalle sekasyöjälle.
Suosittelen kokeilemaan myös patukkaa. Tee pelkkä pohjataikina, muotoile se kiinteäksi levyksi leivinpaperin päällä, leikkaa patukoiksi, kääräise leivinpaperiin ja säilytä jääkaapissa.
Ensi viikolla menen ostamaan 4 numeroa isommat housut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti