keskiviikko 7. elokuuta 2013

Hornyn Audreyn kirsikkapiirakka

Tämä laatupiirakka ei ole mikään helppo herkku. Aika kalliiksikin se käy. Mutta nautinto on sen arvoinen. 


Rakastan Twin Peaksia ja kirsikoita. Sitä paitsi Audrey Horne (tai no, Sherilyn Fenn) on yksi kauneimmista naisista, jonka tiedän. Kaikki muistanevat, mitä Audrey teki kirsikalla.


Myös Twin Peaksissa osattiin arvostaa kunnon piirakkaa. Double R Dinerin inspiroimana googlasin reseptejä otsikolla Twin Peaks Cherry Pie. Ensimmäinen kokeilu oli makuuni turhan kirpsakka ja sitruunainen. Siksi päätin modata reseptistä makeamman ja mehevämmän. 

Pohja
150 g voita
200 g vehnäjauhoja
30 g tomusokeria
1 muna

Tunge voi, vehnäjauhot ja tomusokeri monitoimikoneeseen. Ajele leikkausterällä tohjoksi. Siirrä seos kulhoon. Työnnä kulhoon myös muna ja sekoita se varovasti joukkoon. Kelmuta taikina ja pistä se muutamaksi tunniksi jääkaappiin. Taikinan kovettuessa valmista piirakan täyte.

Täyte
2 l kirsikoita 
80 g sokeria
3 rkl vaniljasokeria
2 tl kanelia 
3 rkl maissijauhoa
(1 tl vaniljajauhetta)

Pinnalle
munaa
maitoa
vaniljasokeria

Tätä piirakkaa joutuu tosiaan työstämään ihan kunnolla. Tässä kohtaa kannattaa heittää vaatteet pois, sillä kirsikankiviä poistaessa lentää mehut päälle. Mehusta tahtoo jäädä ikäviä tahroja vaatteisiin. Suosittelen myös tällaisen kalun hankkimista. 
Laita peratut kirsikat kattilaan. Suosittelen pinnoitettua mallia. Heitä päälle sokeri, vaniljasokeri, kaneli ja vaniljajauhe. Pyörittele seosta hellästi hellan lämmössä. Pidä lämpö aluksi melko korkeana, kunnes mausteet sekoittuvat ja neste alkaa irrota. Laske lämpö miedoksi. 

Riko kirsikoiden rakennetta valitsemallasi hämmentimellä (esim. puuhaarukka). Jatka sekoittelua n. 10 minuuttia, kunnes seos kostuu mukavasti ja kirsikat alkavat pehmetä. Jos olet ollut huolimaton kivenpoistajan kanssa, mahdolliset sisään jääneet kivet nousevat tässä vaiheessa pintaan kellumaan. Poista ne, etteivät tule myöhemmin suuhun.

Kun seos on selvästi lämmennyt ja pehmennyt, pane lasiin tilkka kylmää vettä. Lisää joukkoon maissijauho ja sekoita tasainen suuruste. Kaada suuruste kirsikkaseoksen jokkoon. Täyteseoksen kannattaa antaa suurustua ihan huolella, sillä muuten piirakka jää sisältä löysäksi ja kukapa nyt löysästä piirakasta nauttii. En minä ainakaan. Kun seos on sopivan sakea, jätä se jäähtymään.

Kun taikina on kovettunut, ota se jääkaapista. Sitten alkaa turhauttavin vaihe - piirakan muotoilu. Suosittelen hommaan voideltua, n. 24-senttistä. Itse käytin metallista piirakkavuokaa, jossa on irrotettava pohja.

Jaa taikina 2 osaan, joista toinen on hieman isompi. Lisäksi tarvitset kaulimen ja muovikelmua. Jos joku tietää muovikelmun, jota on helppo käyttää ja joka takertuu muuhunkin kuin itseensä niin pistäkää vinkkiä tulemaan. Itse en ole vielä sellaista löytänyt, joten hankin 2 arkkia silikonilla pinnoitettua kestoleivinpaperia. 



Ideana on siis se, että niistä kahdesta erittäin vaikeasti käsiteltävästä taikinapallosta pitäisi kaulita kelmun (tai arkkien) välissä 2 ohutta taikinaympyrää. Kaulitse ensin isompi taikinapallo hieman vuokaa isommaksi ympyräksi. Kun ympyrä on valmis, poista ensin taikinan päällä oleva kelmu/arkki ja kippaa taikina vuoan päälle. Sitten poista päälle jäänyt kelmu/arkki. Taikinan pitäisi nyt olla nätisti siinä vuoan päällä paikoillaan, jolloin ylimääräisen taikinan voi leikata kivasti pois vuoan reunoja pitkin. Voin lohduttaa, että KUN se taikina tarttuu siihen kelmuun/arkkiin ja repeää eikä asetu yhtään helposti eikä nätisti siihen vuokaan, niin saa sen kyllä survottua sinne rumasti ja voimallakin.

Kun pohja on tavalla tai toisella paikallaan, laita jäljellä oleva taikina taas hetkeksi kylmään kelmun alle. Käy hermosavuilla.

Täytä pohja jäähtyneellä kirsikkaseoksella. Käy uudestaan hermosavuilla ja mieti että miten helvetissä sen lopun taikinan saa muka siihen päälle nätisti.

Kun hermosavut on poltettu, pistä uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota jäljelle jäänyt taikina jääkaapista ja kaulitse se kelmun/arkin välissä. Yritä asetella se nätisti täytteen päälle. Jos onnistut, taikina yltää reunojen yli. Leikkaa reunojen yli tuleva taikina irti, kaulitse se taas kelmun/arkkien välissä ja taiteile siitä taikinapyörällä piirakan päälle koristeita, vain mielikuvitus on rajana. Tai sitten tee kuten minä - käytä yli jäävä taikina kanteen syntyneiden reikien paikkailuun.

Kun kirsikat ovat piilossa taikinan alla, ota muna käteen ja riko se lasiin. Lisää loraus maitoa. Vispaa. Sutaise kevyesti piirakan päälle pullasudilla. Tämän jälkeen ripottele pinnalle vielä vaniljasokeria.

Piirakka on valmis survottavaksi uuniin. Eli 175 astetta, n. 35 minuuttia. Anna vetäytyä ja jäähtyä ennen tarjoilua. 



Tätä piirakkaa tarjoiltiin 7 hengelle ja hyvin maistui. Kiitos sunnuntaivieraille! Vain Gusse jäi ilman. 8-viikkoista herraa ei vielä piirakka kiinnostanut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti