lauantai 17. elokuuta 2013

Kursailematon fetapiirakka


Tätä ruokaisaa piirakkaa kelpaa tarjota päiväkahveilla. 

Sain tänään seuraa, joten piirakkaahan sitä piti tyrkyttää tarjolle. Valmiin ohjeen sijaan halusin uskaltautua käyttämään leivonnassa hieman luovuutta, mutta asiassa oli pari muttaa. 

1) Vieraaksi tuleva ystäväni on kondiittori. Yritä siinä sitten tarjota jotain hienoa. Sama kuin esittelisi John Holmesille että "hei kato, kyllä mullakin aika iso on, hei ihan tosi, kato nyt". 

2) Ystävän mukana tuli 2 kpl lapsia (2 ja 4 v.). Lasten seurassa ei voi oikein revitellä piirakan kanssa. Ei ne kuitenkaan syö mitään liian jännää. 

Päätin siis ns. "säveltää" jotain suht helppoa ja kursailematonta. Tämmöinen tuli. 

Pohja
3 dl vehnäjauhoa
ripaus ruususuolaa (vajaa 1 tl)
125 g voita
3 rkl vettä

Sotke jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon, kunnes taikina on yks möntti. Lisää kylmä vesi. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Olen sitä mieltä, että kannattaa unohtaa kaulimet ja muut kalut pohjan muotoilussa. Oma käsi on tässäkin paras apu. Sitten vuoka odottamaan täytettä.

Täyte
1 pkt fetaa (siis FETAA, ei mitään salaattijuustoa)
1 punainen paprika
1 sipuli 
kivettömiä, mustia kalamata-oliiveja maun mukaan
hieman tuoretta basilikaa (itselläni oli vain thai-versiota, mutta kyllä sekin kävi)

Tasalaatuisen mehukas piirakka syntyy mielestäni siitä, että täyte on mahdollisimman hyvin hienonnettu. Murustele siis feta mahdollisimman pieneksi muruksi ja silvo sipuli & paprika mahdollisimman pieneksi kuutioksi. Myös basilikalle voi näyttää hieman veistä. 



Ainoastaan oliivit jätin rauhaan. Ajattelin, että jos vaikka lapsilla on oliivivamma niin ne saa helpommin pois.

Täytteen ainekset kannattaa sekoittaa huolella. (Laiskoille vinkiksi, että kun sekoitat täytteen samassa kulhossa kuin missä teit taikinan niin ei tule tiskiä.) Sitten täyte pohjan päälle.

Koska kulho on taas tyhjä, voit sotkea siihen munamössön.

Munamössö
2 munaa
3 dl ruokakermaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria maun mukaan

Sekoita ainekset tasaiseksi. Ja sitten huomio! On pöyristyttävää, miten monesti piirakan päälle roiskitaan sitä munamössöä ihan miten sattuu! Piirakkaa täytyy arvostaa sen verran, että se kaadetaan siihen päälle nätisti ja tasaisesti niin, että pinta peittyy kauttaaltaan. Sitten 200 astetta, n. 35 minuuttia.


Jälkiä siivotessa huomasin, että tätä tuotosta varten ostamani emmentalraastepussi oli edelleen avaamatta. Sitä olisi voinut lisätä vielä munamössöön. Mutta ilmeisesti fetajuusto riitti nyt sitten.

Ja söivätkö lapset? No eivät syöneet. 9-vuotiaskaan ei suostunut edes maistamaan, koska "siinä on kuiteskin sitä sipulia mikä muuttuu piirakassa sellaseks ällöks löllöks". Kiitti vaan.

Niinpä äidit saivat nauttia piirakasta aivan kahdestaan. Siitä sai aika monta tämmöistä annosta.


 Viimeisiin ei riittänyt salaattia.

P.S. Oliks kellään tietoa Painonvartijoiden kokoontumispaikoista ja -ajoista Helsingin itäisessä kantakaupungissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti